Mi az a Systema?

A Systema egy komplex rendszer, mely magában foglal harcművészeti és önvédelmi edzést, kemény testedzést, önfegyelmi és önismereti gyakorlatokat, valamint egy egyszerűen elsajátítható öngyógyító módszert.

Alapcélja a tanulás és a gyógyulás, a megértésen és a tapasztalaton keresztül. A kemény edzés és a kihívások hatására a gyakorlónak önmagába kell néznie, megértenie félelmeit, a korlátait, a motivációját, az egóját, és túl kell tudnia lépni ezeken. Ez a különleges gyakorlat kezdetben sokaknak nehézségeket okoz. Az edzések sokszor testi és pszichés kényelmetlenségekbe és helyzetekbe helyezik az egyént. Az órák során azonban elsajátítunk egy különleges, természetes légzésformát, melyek segítenek áthidalni ezeket a pillanatokat, kitartásra és kontrollra tanítanak. Ezek a gyakorlatok a kinti élet stresszhelyzeteiben is könnyedén alkalmazhatóak. Minden emberben hatalmas erő rejtőzik, csak tudni kell, hogyan kell hozzáférni és alkalmazni azt.

Több, mint egy harcművészet. Az alapelvei az önismeretben teljesülnek ki, mely azután az élet minden területén alkalmazható módszereket eredményez. Itt nincsenek övek, rangok, szabályok, kötött technikák. A Systema a természet törvényein alapuló mozgásrendszer.

A filozófia

A három alapelv

Tudatos elme – Erős szellem – Természetes mozgás

A testnek feszültségmentesnek kell lennie, kitartással telinek, hajlékonynak ahhoz, hogy könnyedén mozoghasson és kirobbanó erővel lehessen megtölteni. A szellemnek és az elmének egyaránt meg kell szabadulnia a félelmektől, a haragtól, az ingerültségtől, az önsajnálattól és a büszkeségtől. A küzdőtéri módszerek erőteljesek, precízek és hatásosak, professzionálisan összeállítottak, könnyedén egyénre szabhatóak. Ezért hívják ezt a módszert a ‘Rendszernek’. A természetes rendszerű gyakorlatsor segít a gyakorlónak visszatalálnia a valódi önmagához, felerősíteni adottságait, kihasználni egyéni erősségeit. Fizikálisan, mentálisan, mind spirituálisan segít az egyénnek kiteljesedni.

Az orosz Systema célja nem a rombolás vagy az agresszió. A cél az, hogy az edzések során sem a test sem a lélek ne szenvedjen semmilyen kárt vagy sérülést. A Systema célja, hogy erősítse, fejlessze, újra alkossa, jobbá tegye és építse a testet, az elmét és a lelket egyaránt.

A Systema edzés előnyei

Növeli a test állóképességét és a testtudatosságot.

Segít növelni az önbizalmat és felszínre hozza a félelmeket, hogy felismerhetővé váljanak. Megnöveli a fókuszt és erősíti a koncentrálóképességet.

Gyorsan elsajátítható és könnyen alkalmazható önvédelmi módszerekre tanít.

Szembesít a korlátokkal és segít átlépni rajtuk